Maan kalender

De maan is het dichtstbijzijnde ruimteobject bij de aarde. De zwaartekracht beïnvloedt de getijden, luchtdruk, windactiviteit, en zorgt voor een stabiel klimaat, een stabiele rotatiesnelheid en de hoek van de planeet, wat nodig is om het leven op aarde in stand te houden.

Zelfs in de oudheid merkten mensen al op dat de verandering in de maanfasen alle levende organismen beïnvloedt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Om de cyclus bij te houden, creëerden ze een maankalender.

Een maanmaand bestaat uit 30 maandagen, of tithis, en komt overeen met een volledige rotatie van de maan rond de aarde. De maandag begint en eindigt met de opkomst van de maan, dus valt niet samen met de zonnekalender.

De maand begint met de nieuwe maan, Amavasya, wanneer de energie van de maan het laagst is. Deze dag is perfect om te resetten en een nieuwe fase te starten, wat een structuur biedt voor de komende maand. Dan is er tot de 15e maandag een fase van de wassende maan. Energie groeit en verzamelt zich, dus dit is de tijd voor activiteit, besluitvorming en het starten van nieuwe ondernemingen.

Op de 15e maandag valt de volle maan, Purnima. Dit is het hoogtepunt van de maanenergie, wanneer alles in de natuur verzadigd is met haar kracht. Dit is een zeer energiek geladen dag die de emotionele en mentale toestand van een persoon verbetert.

Na de volle maan begint de afnemende maanfase, wanneer de energie geleidelijk afneemt. Deze tijd is optimaal voor het voltooien van taken en het trekken van conclusies. Dan komt de nieuwe maan weer en herhaalt de cyclus zich.

Naast algemene aanbevelingen voor de fasen van de maan, heeft elke maandag zijn eigen energiekleur. Op basis hiervan worden gunstige en minder gunstige dagen gemarkeerd en worden aanbevelingen gedaan voor geschikte activiteiten.

Elke 2,5 dag beweegt de maan van het ene sterrenbeeld naar het andere. Dit betekent dat zij wordt geprojecteerd op het gebied van de hemel waar een van de 12 sterrenbeelden zich bevindt. De maan beweegt langs een ellips en passeert alle sterrenbeelden in één maanmaand.

Het sterrenbeeld kan de emotionele stemming van mensen beïnvloeden en specifieke sensuele manifestaties opwekken die inherent zijn aan verschillende tekens. De maan in Tweelingen vergroot bijvoorbeeld de communicatievaardigheden en de positie in Kreeft maakt mensen emotioneler en kwetsbaarder.

Een belangrijke astrologische indicator is de positie van de maan in de Nakshatra, het maanstation, een smaller gebied van de dierenriemgordel dan de tekens van de dierenriem. Elk van de 27 nakshatra’s draagt een unieke energie die gunstige en ongunstige activiteiten bepaalt.

Waarom hebben we een maankalender nodig?

Een maankalender is een hulpmiddel om je leven bewust te organiseren. Het helpt om activiteiten zinvol te plannen, energie te optimaliseren en activiteit en rust in evenwicht te houden.

De maan wordt geassocieerd met emoties, dus als je de fase kent, kun je je gevoelens en de manifestaties van mensen om je heen volgen en beter begrijpen, wijzer en toleranter zijn. Als we de dagen van nieuwe maan en volle maan kennen, kunnen we deze dagen met maximaal voordeel doorbrengen.

Alle aanbevelingen van de maankalender zijn slechts tips en richtlijnen. Het is essentieel om op je gevoelens te vertrouwen en alleen te overwegen wat bij je past.

Het is nuttig om je conditie op elke maandag bij te houden, vooral wanneer de ene fase van de maan overgaat in de andere, en aantekeningen te maken om je individuele reacties en patronen te identificeren. Dit is een belangrijke stap om jezelf te begrijpen.

Geef een reactie